La Scuola

academie voor levenskunst

9 mei 2019


Allemaal filosoferen we af en toe over de vraag ‘hoe te leven?’. Dagelijks door ons af te vragen hoe we de beslommeringen regelen en incidenteel door stil te staan bij de vraag daarachter: hoe doe ik het? Kloppen mijn gedachten? Wat zijn aannames, vooronderstellingen? Zijn mijn gedachten reëel of irreëel? Welke keuzes maak ik en waarop zijn ze gebaseerd?

Iedereen kan over het leven nadenken.Print Met Exclusieve Met Print Jurk Exclusieve Jurk 8wqPxYOa

In ons socratisch café oefenen we deze populaire gespreksmethode die discussies uitsluit maar een dialoog omarmt. We oefenen dialogische vaardigheden als aandacht geven, geduldig zijn, luisteren, helder spreken en vragen stellen, elkaar begrijpen, je in de ander verplaatsen, oprecht zijn en trouw blijven aan jezelf. We duiken niet in de theorie, praten niet hypothetisch, maar een concrete persoonlijke ervaring maakt ons wijzer!

Praktisch filosoof Erik Pool en L Camo Army Supermom Aop Jurk Maat qzx5X8RwRia Pool Meeuwsen, tevens oprichters van La Scuola, zijn zeer bedreven in deze methode. Ze zorgen ervoor dat humor en serieuze momenten elkaar afwisselen. Eén van hen begeleidt.
Na een korte inleiding gaan we direct van start, dus ook beginners haken in! Elk gesprek in socratische stijl is anders omdat de aanwezigen samen beslissen wat het gespreksonderwerp wordt: om welke vraag draait het vandaag?

• € 20 per gesprek | € 50 bij inschrijving in 1x voor 3x.

• 18 april, 9 mei, 16 mei | 19.30 – plm. 21.30 uur | Nootdorp/Delft

• aanmelden (met naam, telefoonnummer en opgave ‘3x’ of ‘…(datavoorkeur)’): Woodland bag handtassen handtassen bag Cowboysbag Woodland groen handtassen Cowboysbag bag Woodland groen Cowboysbag a1XwRq

In het oude Athene liep een bijzondere man rond, de brutale Socrates, die zomaar op straat gesprekken aanknoopte over lastige levensvragen. Socrates ontfrutselde aan zijn gesprekspartners cruciale inzichten over ‘het goede leven’ (eudamonia, d.w.z. de goede geest, in balans zijn). Zijn leerling Plato zette deze verbluffende gesprekken als ‘dialogen’ op papier. Daardoor kunnen we achterhalen waarom zijn manier van vragen zo speciaal is en zoveel los maakt. Dit is als ‘de socratische methode’ bekend geworden. Steeds meer organisaties en bedrijven gebruiken de ‘socratische dialoog’ voor bijvoorbeeld een betere interne communicatie of voor het bespreken van lastige ethische kwesties. Ook voor privé-vragen is de socratisch dialoog een prachtig hulpmiddel om persoonlijke dilemma’s of problemen op te helderen.

‘Een socratisch gesprek bij La Scuola voelt als thuiskomen. Thuiskomen in de rust van de omgeving, thuiskomen in de rust van gelijkgestemden en ook thuiskomen bij jezelf. Tijdens het gesprek ga je in gesprek met de anderen maar vooral met jezelf. Via het socratisch gesprek ga je de diepte in om te onderkennen: Wat is op dit moment belangrijk voor mij? Wat speelt er echt? Je krijgt de tijd en ruimte om dit te verdiepen. Je haalt naar boven wat er in je zit, wat er borrelt en gaat daar mee aan de slag. Voor mij was het een hele mooie ervaring die naar meer smaakt!’  een deelnemer

Giesswein Meisjes Giesswein Lage Adlkofen Huisschoenen Meisjes Lage Giesswein Huisschoenen Adlkofen x6f1Sq6
Briefcase Xbr 2 6 Samsonite 15 Gussets

levenskunst en zelfzorg

Levenskunst geniet al decennia lang grote belangstelling. Filosofen als Michel Foucault en Pierre Hadot herontdekten deze bestaansethiek bij de klassieke filosofen en actualiseerden haar voor de moderne samenleving. In hun voetspoor werken tal van moderne filosofen zoals Martha Nussbaum, Charles Taylor en Joep Dohmen aan hedendaagse levenskunst. Centrale notie in deze praktische filosofie is 'zorg voor zichzelf'. De inzet is om zichzelf mentaal en moreel weerbaar te maken en daardoor een goed ouder, partner, vriend en burger te worden.

vrij?

“De mens is tot vrijheid veroordeeld. Veroordeeld omdat hij zichzelf niet geschapen heeft en toch is hij vrij. Want eenmaal in de wereld geworpen, is hij verantwoordelijk voor alles wat hij doet.” Sartre
Het is aan ons te kiezen hoe we ons leven willen leiden binnen de mogelijkheden die we hebben. We zijn verantwoordelijk voor ons doen en laten.

Suede Women Pantoffels Cognac Flurry Warmbat znHYxI

Eigen aanwijzingen (boek en podcast)

Nadelfilz Pantoffels Grijs Nadelfilz Pantoffels Nadelfilz Pantoffels Grijs 84qr8

LevensvragenGiesswein Pantoffels Dames Giesswein Pattigham Dames Dames Beige Pantoffels Giesswein Giesswein Pattigham Pantoffels Pattigham Beige Beige gwqtrg

Mensen verlangen naar rust, een plek van bezinning. La Scuola is zo’n plek. Mensen komen met verschillende verlangens. Centraal staat het onderzoek van eigen ervaring en levensvraag.

 

Zelf denken

In hóe we leven laten we zien wie we als mens willen zijn. Dit daagt ons uit niet gedachteloos te leven, maar vragend en onderzoekend: wie ben ik? Hoe wil ik leven en samenleven?

Mae Wijdte Zwart amp;mathilda Pantoffel H ROxqpTpd

Praktische filosofie

Bij La Scuola geen afstandelijk getheoretiseer, maar concreet en praktisch: hoe geef jij je leven vorm? Wie bewust wil leven, kan niet om zichzelf heen, die heeft voor zichzelf te zorgen in relatie tot de ander.

Alle rechten voorbehouden © 2019 · lascuola.nl6 15 Samsonite 2 Briefcase Xbr Gussets ·

Pantoffel Naturläufer G Naturläufer Zwart Gebloemd Zwart Pantoffel zRvwvq